Sunday, February 8, 2009

Sayangi khazanah kita...

Gambar: Pusat Penerangan Penyu, Rantau Abang, Dungun, Terengganu.


Salam sejahtera...

Kawan-kawan boleh teka tak apa sebenarnya yang saya nk kongsikan dengan kalian semua? Sudah tentulah khazanah yang semakin pupus di dunia iaitu PENYU. Gambar ni saya ambil sewaktu saya buat assignment feature En. Faizal sem lepas. Tempat ni memang dekat sangat dengan rumah saya, lebih kurang 10minit perjalanan.

Gambar: Penyu Belimbing


Banyak input yang saya dapat sewaktu melawat ke pusat santuari penyu ni. Rupanya penyu ni ada pelbagai jenis. Antaranya penyu Belimbing, penyu Karah atau Sisik, penyu Agar dan penyu Lipas. Penyu Belimbing adalah penyu yang terbesar antara penyu yang terdapat di dunia.

Kawan-kawan pernah tengok penyu yang real x? Alhamdullilah saya sempat sekali tengok penyu mendarat dan bertelur betul-betul di pantai belakang rumah saya. Waktu tu saya kecil lagi, tapi saya ingat lagi sampai sekarang. Penyu tu besar sangat, rasanya penyu belimbing macam dalam gambar atas.

Bagaimana pula dengan telurnya? kawan-kawan pernah sentuh dan makan x telurnya? Saya dah pernah pegang dan makan. bentuknya betul-betul macam bola ping pong, cume lembik sikit. kalau nak makan, cuma koyakkan sikit je kulitnya, kemudian sedutlah. emmmm best jugak. dah lama xrasa. tapi hanyir la sikit. TAPI sekarang x dibenarkan makan sesuka hati coz sekarang penyu dah semakin pupus. Tapi kalau anda semua nak rasa jugak, datanglah ke Terengganu, ada dijual di Pasar Payang, tapi terhad la jualannya..


Gambar: Telur-telur penyu mengikut jenisnya.

Untuk pengetahuan kalian, Rantau Abang merupakan salah satu tempat tumpuan penyu untukmendarat dan bertelur. Ini kerana Rantau Abang terdapat batu yang menyerupai penyu terletak di pantai tersebut.

Menurut statistik dari Jabatan Perikanan Malaysia, jumlah pendaratan penyu Belimbing di Pantai Rantau Abang menurun dari tahun ke tahun di mana pada tahun 2003 sebanyak 14 pendaratan dilakukan manakala pada 2004 sebanyak 5 pendaratn, 2005 hanya satu pendaratan, 2006 sebanyak lima pendaratan dan tiada pendaratan pada 2007. Namun, sehingga Jun 2008, terdapat dua pendaratan dilakukan seekor penyu Belimbing di pantai tersebut.Gambar: Penyu Karah atau Penyu Sisik


Terdapat pelbagai faktor menyebabkan penyu-penyu ini semakin pupus di muka bumi seperti:

1)
pengambilan dan penjualan telur penyu yang tidak terkawal

2)
gangguan daripada kawasan darat seperti pembinaan bangunan-bangunan di tepi pantai


3)
tersangkut di pukat-pukat nelayan

4)
penjualan daging penyu


Gambar: Salah satu faktor penyu semakin pupus

Oleh itu, pelbagai usaha yang telah dilakukan agar spesies ini tidak terus pupus di muka bumi ini seperti mengadakan kempen gotong-royong menbersihkan kawasan pantai, jangan membuang sampah ke dalam laut, tidak menumpahkan sisa minyak ke dalam laut,tidak merosakkan tempat pendaratan penyu, tidak membeli telur penyu dan sebagainya...

Apa yang penting ialah setiap individu mempunyai kesedaran tentang pentingnya menjaga alam sekitar terutamanya menghindari pencemaran laut kerana ia adalah habitat penyu dan hidupan laut yang lain.


Gambar: Peliharalah Khazanah alam iniRumah Didiami Makhluk Lain..

Salam...
Saya ingin berkongsi satu cerita dengan kawan-kawan semua pasal satu kisah. Cerita ni agak seram juga. Waktu saya tahun satu dulu, saya ditempatkan di blok B, tingkat 3, Nilam Court. Alhamdulillah, saya dapat bilik nombor dua, maknanya tidak sempit sangat. Dapat pula rakan sebilik kursus Fiqh Fatwa, budak Kelantan.

Ingin saya ceritakan di sini, sejak dari mula lagi saya masuk ke rumah ini, saya rasa macam tak sedap hati . Tak tahu kenapa. ingatkan saya seorang saja macam tu, rupanya teman sebilik saya pun rasa macam tu juga. Saya pun ada juga dengar-dengar cerita dari senior-senior yang lepas bahawa rumah saya didiami oleh makhluk yang kita tak boleh nampak dengan mata kasar (faham-faham sendiri), terutamanya bilik nombor 1. Ada senior yang pernah tinggal di bilik nombor satu cerita, dia nampak ada seorang kanak-kanak kecil sedang melompat-lompat dari satu locker ke satu locker yang yang lain. Tapi dia tak pasti siapa. Bila difikirkan balik, mustahil ada budak yang main lompat-lompat dalam bilik, tambah pula atas locker..ishhh seram juga waktu tu bila senior tu cerita.

Tapi saya buat tak tahu je kisah tersebut, sehinggalah satu hari, waktu saya dan teman sebilik sedang berbual-bual, tiba-tiba ada senior yang duk bilik nombor 1 datang..mukanya agak pucat.Bila kami tanya kenapa, dia pun ceritakan pada kami.

Ceritanya macam ni, waktu dia sedang berbaring dan hampir-hampir nak lelap, tiba-tiba dia rasa ada seseorang mengangkat kakinya dan dihayunkan ke kiri dan ke kanan. Lama juga la .Waktu itu,dia buat tak tahu sahaja kerana dia ingat mungkin teman sebilik dia nak main-main dengan dia. Tapi, bila ditengok ke kakinya, tiada siapa dan kakinya masih terangkat. Terkejut dia, dan dia terus baca ayat Quran sehinggalah 'benda' tu melepaskan kakinya. Kemudian dia cepat-cepat datang ke bilik kami.

Rupanya sebelum ini memang dia pernah kena usik oleh 'benda" tu. Pernah juga dia dengar bising dalam bilik dia seolah-olah ada orang sedang bergaduh, padahal waktu itu hanya dia seorang berada dalam bilik tersebut.

Bukan setakat bilik nombor satu sahaja yang ada 'penghuni', rupanya bilik yang kami duduk bilik nombor dua pun sama. Roomate saya pernah cerita , satu malam waktu tu, saya tidur awal, dan teman sebilik saya tidur lewat. Sedang dia berbaring, tiba-tiba dia nampak ada satu lembaga yang sangat besar, warnanya hitam dan berbentuk gumpalan datang menuju ke arahnya. Waktu itu, dia rasa gelap sangat-sangat, tidak boleh bernafas sehingga berpeluh. Kemudian dia cepat-cepat dia peluk Quran dan membaca ayat kursi, al-fatihah dan sebagainya, sehinggalah lembaga hitam itu keluar melalui tingkap.

Dan yang paling dahsyat lagi, adalah teman serumah kami, budak yang tinggal di bilik nombor 3. Kebetulan dia ini memang pernah histeria, tapi nasib baik histeria dia ni tak la menakutkan kami sangat. Biasanya kalau ada 'benda' tu nak masuk dalam badan dia, akan ada tanda-tanda kat badan dia. Dia pernah tunjukkan pada saya tanda tu. Contohnya tanda-tanda lebam di tangan dan di kaki. Bila makin banyak tanda tu, bermakna 'benda' tu dah hampir-hampir nak masuk ke badan dia.

Sehinggalah suatu hari, 'benda' tu dah masuk dalam badan dia sewaktu dia berada di kampus. Kemudian dia dihantar ambulans ke rumah kami. Memang malam tu kami berjaga, kami tempatkan dia ruang tamu. Bila saya nampak dia dah sihat, saya suruh dia bangun sembahyang isyak. Selesai ambil air sembahyang, tiba-tiba dia terjelopok ke tilam dia yang berada di ruang tamu. Katanya dia nampak 'benda' tu sedang memanggil-manggil dia dan ingin mencakar dia dari bilik dia sendiri. Cepat-cepat kami bacakan ayat Quran dan tutup pintu bilik no.3 tu. Kami ingatkan setakat tu sahaja, rupanya dia tidak boleh tidur sampai ke pagi, 'benda' tu asyik memanggil-manggil dia. Nasib baik la dia tidak terpengaruh. kalau tidak mungkin dia kan jadi lebih teruk.

Itulah kisahnya rumah yang kami menginap selama setahun. Memang rumah tersebut 'keras', siapa-siapa sahaja yang datang ke rumah kami pasti akan rasa tak sedap hati, panas dan ada sesetengahnya memang tak boleh masuk langsung ke rumah kami. Apa-apa pun kami redha ditempatkan ke situ.